16-06-08

Wie helpt & informeert?


 animatiemagazijn

Wat doet de dokter?

Omdat het heel belangrijk is goed in de gaten te houden of je wel goed groeit en niet te licht bent of te zwaar wordt, zal vrijwel als eerste je lengte en gewichtgemeten worden.   Ook je bloeddruk wordt gemeten. De dokter zal samen met jou bespreken hoe de instelling van je diabetes is. Daarvoor heeft hij of zij altijd een ingevuld bloedglucosedagboekje .  Eens in de zoveel tijd moet er ook bloed geprikt worden en urine nagekeken worden . De dokter zal dit dan aan je vertellen. Je krijgt een afspraak om gebeld te worden om de uitslag te horen.Wat doet de diabetesverpleegkundige?


De diabetesverpleegkundige is er
voor alle praktische vragen over bijvoorbeeld de insulinepennen, soorten naaldjes, bloedglucosemeters, vergoeding door verzekering enz Alsook voor hulp met betrekking tot je instelling. Ook zal zij je spuitplaatsen willen zien net als de dokter. Zij kan je leren hoe je je bloedglucose moet meten en hoe je insuline moet spuiten. Maar ook andere informatie over je diabetes, die belangrijk is voor jou om te weten, zodat je net zo kunt leven als je leeftijdsgenoten. Als het nodig is kan zij ook overleggen met je school, bijvoorbeeld als de meester of juf wat meer wil weten over jouw diabetes. Eigenlijk is zij degene die je in de praktijk het eerste kan aanspreken of opbellen, tijdens het telefonisch spreekuur, als je vragen hebt over je diabetes. Op de dag dat je een afspraak bij de dokter hebt, kom je aansluitend ook op het spreekuur van de diabetesverpleegkundige.Wat doet de diëtiste?

Je bloedglucose wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid insuline die je spuit. Wat je eet en hoeveel je eet bepaalt voor een groot deel de waarde van je bloedglucose. De diëtiste heeft hier het meeste verstand van; zij is namelijk voedingsdeskundige. Met de diëtiste bespreek je wat voor jou de beste voeding is en hoe je deze het beste over de dag kan verdelen.
De diëtiste zie je ook op afspraak.
Minimaal 1 keer per jaar, maar als het nodig is vaker.Wat doet de psycholoog?

 Niemand hoeft jou te vertellen dat diabetes een rotziekte voor je is. Het zal niet altijd makkelijk zijn steeds op je bloedglucose te moeten letten, niet te vergeten op tijd te eten en je insuline te spuiten.      Alle kinderen met diabetes balen hier soms heel erg van en zouden het liefst weer beter worden en de spuit in de hoek gooien en er nooit meer aan willen denken. Helaas kan dat niet.
Omdat het logisch is dat je hier wel eens verdrietig
over bent of er gewoonweg flink van baalt of omdat je zelf eigenlijk niet meer weet hoe je met je gevoel om moet gaan is het goed om te weten dat er iemand is die je hiermee kan helpen. Die persoon is de psycholoog.
In ieder geval maak je één keer kennis met de psycholoog,
zodat je weet wie zij is. Als het nodig is of als je dat graag zelf wilt, kunnen er meer afspraken gemaakt worden.
Ook je vader en/of moeder kunnen
met de psycholoog praten over de problemen die zij zelf ervaren.

15:58 Gepost door maria in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.